fbpx

Paradigmer - dine muligheter og dine hindringer

Paradigmer som et produkt av påvirkning og vaner
Paradigmer dannes som et resultat av både bevisste og ubevisste påvirkninger fra våre omgivelser, handlinger og egne tanker. De sitter dypt i det underbevisste sinnet, og vi følger dem ofte uten å være klar over det. Selv om de kan begrense oss, er det også mulig å endre dem gjennom bevisst arbeid med tankene våre og ved å implementere nye, ønskede vaner.

Å forstå hvordan paradigmer dannes er første steg mot å endre dem. Med riktig veiledning, repetisjon og emosjonell tilknytning kan vi reprogrammere det underbevisste sinnet og skape nye paradigmer som støtter oss i å oppnå våre mål og drømmer.

Paradigmer er et sett av vaner og handlinger vi har automatisert gjennom repetisjon. Disse paradigmene slår inn i visse settinger og situasjoner vi er involvert i. Det er nyttig at en del av det vi gjør er automatisert, slik at vi slipper å tenke på hver detalj hele tiden. Men noen ganger kan disse paradigmene stå i veien for vår suksess eller for at vi skal få til det vi ønsker. 

Du er ikke klar over hvilke paradigmer du har, for de ligger ikke i den bevisste delen av deg. Den bevisste delen som observerer, sorterer og vurderer. Paradigmene er skapt gjennom repetisjon.  

Som eksempel kan jeg bruke det å lære å kjøre bil. I starten må du fokusere på alle detaljene i bilkjøringen. Du må lære hvordan du bruker pedalene, du må lese skilter og så videre. Etter ei stund slipper du å tenke på hver enkelt detalj, det har liksom satt seg i kroppen din. Når du setter deg inn i bilen og starter ofrer du ikke så mye energi på å tenke på hva du gjør, du bare gjør. Den dagen du bytter til ny bil, du bytter kanskje fra en automatgira bil til en manuelt gira bil eller omvendt, ja da skjer det noe. For da er automatikken din ikke tilpasset den nye bilen. Det går relativt fort å lage en ny vane i den nye bilen. Fordi du blir tvunget til å endre de automatiske handlingene dine. 

Det er ikke alltid like lett å identifisere våre egne automatiske handlinger, som står i veien for å få til det vi vil. Derfor er det nyttig  å bruke en coach eller mentor som kan guide deg til å avsløre hvilke paradigmer som setter en stopper for deg. 

Når vi fødes inn i denne verden vil vi være omgitt av personer som kommer til å prege livene våre. Vi fødes inn i en kultur som styrer mye av hverdagen vår. I våre tidlige leveår er vi prisgitt de omgivelsene vi vokser opp i og de menneskene vi har rundt oss. Vi kopierer de voksne, eller søsken. Vi lærer å gå ved å øve og øve til vi klarer å stå på beina. Vi sanser gjennom våre sanser ved å smake, berøre, lukte, se og høre. Sanseopplevelsene våre gir oss gode følelser eller vi sanser ubehag og smerte. I starten oppdager vi verden gjennom sansene. Seinere begynner vi å ta i bruk våre intellektuelle evner; tenke evnene, oppfatning, hukommelse, intuisjon, fantasi og vilje.  

Hver dag blir vi konfrontert med at vi gjør ting vi ikke ønsker å gjøre, og vi får resultater vi ikke ønsker. Men av en eller annen merkelig grunn fortsetter vi å gjøre de samme tingene uansett. Hvis du tenker tilbake på den gang du var et barn vil du mest sannsynlig huske en situasjon hvor du ble spurt «Hvorfor gjorde du det?» og svaret ditt var mest sannsynlig «Jeg vet ikke»  Hvorpå den andre sa: « Du vet bedre?» og du svarte «Ja, jeg vet». Men det er en forskjell mellom å vite og å gjøre. 

Du lurer kanskje på hvorfor du gjør ting du vet du ikke bør gjøre, og ikke gjør de tingene du vet du bør gjøre. Det er ikke fordi vi ikke vet hva vi skal gjøre, men paradigmet vårt styrer oss.   

Når du får oversikt hvordan ditt paradigme fungerer, da kan du gjøre noe med det. Da kan du starte med å erstatte det paradigmet som ikke fungerer for deg i dag, med et nytt som leder deg dit du vil. 

Men du må ha i minnet at ditt paradigme er sterkt. Paradigmet har en tendens til å snakke deg ut av hva du har bestemt deg for å gjøre. Da er det viktig at du har tålmodighet.  

Tidligere nevnte jeg at vi lærer gjennom repetisjon, og det er slik vi bygger paradigmer opp. Når du skal erstatte et paradigme, er det som å avlære noe du har lært og lære på nytt. Da kommer tålmodigheten inn. Du må repetere og repetere til det nye paradigmet har tatt plassen fra det gamle. 

Så om du ikke mestrer det første gangen, så ikke gi opp. Ting Tar Tid. Rom ble ikke bygd på en dag. 

Vil du lære om hvordan du kan endre dine paradigmer for å få til det du ønsker deg kan du ta kontakt med meg for en uforpliktende samtale, så ser vi om det jeg har å tilby kan være noe for deg. 

Du kan få til det du vil!  

Les nedenfor Hvordan paradigmer dannes

En god dag ønskes deg videre.  
Beate Daniloff 
Confidence Creator  
din endringspilot 

22.03.2023 

Book en avtale!

Gratis uforpliktende informasjonssamtale, timebestillinger.

Hvordan paradigmer dannes

Paradigmer er de dype mentale programmene som styrer hvordan vi tenker, føler og handler. De er grunnlaget for våre vaner og mønstre, og påvirker alt fra hvordan vi tar beslutninger, til hvordan vi reagerer på utfordringer. Men hvordan dannes egentlig disse paradigmer?

1. Fra tidlig barndom

De fleste paradigmer dannes i løpet av barndommen, når sinnet er mest mottakelig. I denne perioden er vi som åpne bøker – vi tar opp alt vi ser, hører og opplever fra våre omgivelser. Dette inkluderer:

  • Foreldres og omsorgspersoners tro og holdninger.
  • Sosial påvirkning fra skole, venner og samfunn.
  • Gjentatte meldinger som «Du kan ikke gjøre det» eller «Dette er bare slik verden fungerer.»

Barn har ikke et utviklet bevisst sinn som kan filtrere informasjon, så alt går rett inn i det underbevisste sinnet. Disse tidlige erfaringene blir grunnlaget for våre paradigmer.

2. Repetisjon og erfaring

Paradigmer dannes også gjennom repetisjon. Tanker eller ideer som gjentas over tid, fester seg i det underbevisste sinnet og blir til overbevisninger. Dette kan komme fra:

  • Vanehandlinger som utføres daglig.
  • Ubevisste mønstre vi ser rundt oss og etterligner.
  • Opplevelser som forsterker visse tankemønstre.

For eksempel, hvis du gjentatte ganger blir fortalt at du ikke er flink i matematikk, kan dette bli en del av ditt paradigme, og du begynner å tro at du ikke kan forbedre deg.

3. Følelsesmessig ladede opplevelser

Sterke emosjonelle opplevelser kan også forme paradigmer. Positive eller negative hendelser som gjør et dypt inntrykk, kan forankres i det underbevisste sinnet og påvirke hvordan vi ser oss selv og verden. For eksempel kan et nederlag i tidlig alder skape en frykt for å feile, mens en suksess kan bygge selvtillit.

4. Samfunn og kultur

Kulturelle normer og forventninger spiller en betydelig rolle i dannelsen av paradigmer. Det vi lærer om «hvordan ting bør være,» påvirker våre verdier, prioriteringer og tankemønstre. Dette kan inkludere:

  • Hva som anses som «riktig» utdanning, karriere, eller livsstil.
  • Kjønnsroller og sosiale forventninger.
  • Økonomiske og politiske verdier.

5. Eget selvprat

Hvordan vi snakker til oss selv har også stor betydning for hvordan paradigmer dannes. Gjentatt negativ selvsuggesjon («Jeg kan ikke,» «Dette er ikke for meg») bygger opp begrensninger, mens positiv selvsuggesjon kan bygge opp troen på egne evner.